Ahogy a zsíros haj, úgy a töredezett, száraz haj is zavaró - saját magunknak és a külvilágnak is. A száraz haj ápolása sokszor kínszenvedésnek tűnik, pedig a jól összehangolt külső-belső erősítés csodákat képes tenni a hajjal. és az egész testtel is! Így a száraz haj egy kis odafigyeléssel varázslatossá válhat.  

Mitől lesz a száraz haj?

Két, egymásnak ellent mondó ok miatt lehet egy haj száraz, töredezett: az egyik a nedvesség hiánya, a másik a túl sok nedvesség. Az első valószínűleg mindenkinek egyértelmű, de a túl sok környezeti nedvesség hogyan okozhat töredezett hajat? A nedvesség ugyanis bejut a pólusokba, ahol megnő, és ezáltal további repedéseket okoz a hajon. 

Sokat emlegetett állítás, hogy a hullámos és göndör haj kevesebb keratint tartalmaz. Ez a fehérje az erős és sima hajért felelős, az ilyen haj ezért porózusabb és kreppesedésre hajlamosabb.

A haj kiszáradhat a

- a magas páratartalomtól, amely így roncsolja a szerkezetet;

- a túlzott meleg és szárazság;

- a sós víz, ha a nappal páros, és nem mossuk le időben;

- hideg;

- nap;

- festés, főleg a szőkítés;

- hajvasalás, hajszárítás.

Mi kell a hajnak?

A legfontosabb hajnövesztő vitaminok, amelyek a haj általános egészségéért is felelnek az A, a B, különösen a B5-vitamin, a C és az E-vitamin, a folsav és H-vitamin. Illetve olyan ásványi anyagok is elengedhetetlenek, mint a vas, kén, réz, cink és kalcium. A cink őszülés ellen is hatékony ásványi anyag.

Ne gondoljuk azt, hogy a lista "csereszabatos", ugyanis mindegyik egymásra épülve fejti ki leginkább a hatását. Ugyanis míg ahhoz, hogy a vas felszívódjon, C-vitaminra van szükség, addig a szelén a réz segítségével tud hasznosulni. Ezeket a legtöbb hajhullás elleni sampon is tartalmazza, ezeket is összeszedtük már.

hajhullás elleni vitaminok teljes listája itt!

Száraz haj ápolása - ezekre figyelj!

Ha már eleve száraz a hajunk, ne rontsunk még rajta. Az első lépés a hajunk állapotának megfelelő kozmetikumok beszerzése, amelyek megfelelően hidratálják a hajat és feltöltik - kívülről és belülről - is tápanyagokkal. Ezért fontos, hogy aloe verás, keratinos, glicerines, hialuronsavas legyen. 

Száraz haj esetében már a mosásnál elkezdődik a védelem. Ne mossuk erősen, mert azzal tovább roncsoljuk a hajat és a fejbőrt is. Csak körkörös mozdulatokat alkalmazzunk. A vizet langyosra állítsuk, mert a nagyon meleg víz tovább szárítja az amúgy is száraz hajat.

A törölközővel csak itassuk a hajat, mert a túlzott dörzsölés csak jobban összetöri a hajszálakat - ráadásul hosszú haj esetén össze is kócolódhat.

Alkalmazzunk kondicionálót, tápláló olajat. Viszont fontos, hogy ezekkel a hajon ne alkalmazzunk extra hőhatást!

És mi segíthet még? Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat.